ویژگیهای طبیعی خوزستان سبب شده این استان را بهشت چهار فصل بنامند به طوری که گردشگران در ۱۲ ماه سال میتوانند این استان را به عنوان یکی از استانهای گردشگری انتخاب کنند.
در استان خوزستان مکانهایی بکر و زیبایی وجود دارد که شگفتیهای آنها خوزستان را به بهشتی گمشده تشبیه میکند. آبشارهای سربه فلک کشیده، کوههایی با شالگردن برفی، طبیعتی با دامن رنگارنگ و رودخانههایی با گیسوان بلند تنها گوشهای از زیباییهای خوزستان بهشت گمشده ایران است.
روستاهای شیوند یکی از بهترین نقاط بکر و زیبایی است که همچنان از چشم گردشگران داخلی و خارجی مغفول مانده این منطقه از توابع دهستان دنباله رود شمالی بخش دهدز شهرستان ایذه محسوب میشود که در دل منطقه حفاظت شده منگشت و شالو قرار دارد. روستاهای شیوند با نامهای شیوند، نوشیوند و پشت آسیاب به فاصله یک کیلومتر از یکدیگر به شکل یک سه گوش منطقه شیوند را در برگرفتهاند.
روستاهای شیوند به دلیل همجواری با دریاچه سد و رودخانه کارون، رشته کوههای زاگرس با جنگلهای بلوط، رودخانهها، آبراهها، آبشارها، صخرهها و برخورداری از طبیعتی دست نخورده از جذابیتهای بینظیری برای گردشگری برخوردار است.
بیشترین گونههای گیاهی منطقه شیوند عبارتند از درختان بلوط با تاژ گسترده و گیاهان بن سرخ، پونه، کتیرا، که کاربرد دارویی دارند و پوشش بسیار خوب گیاهان برای چرای دام همچنین شغال، گرگ، روباه، خرگوش، قوچ، میش، بز کوهی، گراز، خرس و کبک نیز از مهمترین گونه های جانوری است که در این منطقه فرآوان دیده میشود.
چشمنوازی این روستاها به حدی شگفت آور است که قلمها و زبانها از وصف زیبایی و زیباروییش ناتوان هستند. هنگام ورود به این منطقه چشمها ساعتها تنها به یک گوشه از جاذبههایش مجذوب میشوند. عبور رودخانهای خروشان و زلال به نام ” شیوند” از میان روستاها زیبایی این منطقه را دوچندان کرده است.
یکی دیگر از جاذبههای این منطقه باطراوت و تماشایی آبشار شیوند است. این آبشار در دامنه کوه منگشت و در جنوب شرقی شهرستان ایذه واقع شده که در زیبایی منطقه نقش ویژهای را ایفا میکند. رودخانه کارون از شـــرق این منطقه میگذرد و آبشار بلند و مرتفع روستای شیوند نیز از دل کوه با طی کردن مسافتی حدود چهار کیلومتر به دریاچه میریزد، ارتفاع این آبشار ۹۰ متر است.
برای رفتن به شیوند باید ابتدا در جاده ایذه- دهدز پس از سد کارون ۳ از یک راه انحرافی که در سمت راست جاده وجود دارد به سمت دریاچه رفت سپس در ساحل دریاچه با شناور های مخصوص که بارج نام دارد به سوی دیگر دریاچه عزیمت کرد. این مسیر حدود چهارده کیلومتر طول دارد اما با استفاده از بارج آن را در مدت زمانی حدود یک ساعت و نیم میتوان طی کرد.
در ساحل چپ دریاچه پس از پیمودن یک راه روستایی سه و نیم کیلومتری و پس از گذشتن از روستاهای شهرک، ده کهنه و سرآسیاب به روستای مرغاب میرسید. برای رفتن به آبشار شیوند نیز باید از مرغاب که یک راه مال رو ۱۵۰۰ متری است، گذر کرد. در طول این مسیر بدون دخالت بشر مناظر زیبایی از حرکت رودخانه در میان درختان به وجود آمده که بسیار دیدنی است.
حرکت رودخانه در میان درختان بوی و طراوت خاصی را در فضا پخش میکند و صدای خرد شدن برگهای زرد و نارنجی زیر پای رهگذران در کنار شرشرهای آب زلال رودخانه و چهچه پرندگان خستگی راه را از تن مسافران میگیرد، موقعیت جغرافیایی آبشار شیوند سبب شده که بهترین فصل بازدید از آبشار و جاذبههای این منطقه اواخر فصل زمستان و اوایل فصل بهار باشد.